17 Ekim 2017 Salı

Felak Suresi

Felak Nas Sureleri birbirinden ayrı iki farklı suredir. Bu Surelerin beraber anılmasındaki en büyük etken birbirine yakın ortak özellikleri olmasıdır.

Büyü, nazar, şeytan şerri ve cinlerden koruyan bu iki sure hakkında bilinmeyen bazı denklemler mevcuttur.

Bazı rivayetlere göre Fil suresi'nden sonra inen bu iki surenin Mekke’de nazil olduğu söylenir. Diğer görüşlerde ise surelerin iniş sebeblerine bakıldığında olayın geçtiği yer Medine olarak anılmakta. Bu nedenle bazı islam alimleri Felak Nas surelerinin iniş yerini Medine olarak belirtmiştir. Bu durum göz önüne alındığında surelerin iniş yerleri tam olarak bilinmemektedir.

(Bir çok kaynak ve eserde surelerin iniş yeri kesin olarak Medine’dir.)

Felak nas sureleri iniş sebebleri nedir ?

Kuranı Kerim’in 113. Ayeti olma özelliğini taşıyan Felak Suresi 5 ayetten oluşur. Hemen ardından gelen nas suresi ise 6 Ayetten oluşup kuran’ın 114. suresidir.

Anlatılan rivayetlere göre Peygamber Efendimize hizmet eden Yahudi bir çocuk başkaları tarafından kandırılır ve Efendimizin tarağından iki saç teli alması istenir. Bunun üzerine aldığı saç tellerini yahudilere veren çocuk Peygamber Efendimize Büyü yapılmasına sebeb olur.

Büyüyü yapan İbn A"sam Züreyk oğullarına ait Zervan adındaki kuyuya saç tellerini atar. Bu büyü sebebi ile Peygamber Efendimiz rahatsızlanır ve bazı garip durumlar cereyan eder. Başından saçları dağılan, Gitmediği halde bazı kadınlara gittiğini gören efendimiz birşeylerin ters gittiğini bildiği halde olup bitene anlam veremez.

Bir gün Peygamber Efendimiz Uykusu esnasında yanına iki Melek gelerek durumu kendisine bildirir ve büyünün yapıldığı yeri söyledikten sonra oradan saç telleri çıkartılır. Bunun ardından Yüce ALLAH Felak ve Nas surelerini indirmiştir.

Felak suresi
Bismillahirahmanirrahim 
Kul eûzu bi rabbil felak
Min şerri mâ halak
Ve min şerri gâsikın izâ vekab
Ve min şerrin neffâsâti fîl ukad
Ve min şerri hâsidin izâ hased

Felak suresi Meali
De ki: Ben, Felak’ın Rabbine sığınırım
Yarattıklarının şerrinden
Ve karanlığı çöktüğü zaman gecenin şerrinden
Ve düğümlere üfleyenlerin şerrinden
Ve haset ettiği zaman, haset edenin şerrinden

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder